Tratarea foselor septice prin bio-tratament

Când pe fundul unei fose septice se formeaza un strat compact de substante reziduale, aceasta se umple cu apa în exces. Sedimentele de pe fundul fosei septice sunt antrenate o data cu excesul de apa si se scurg direct în câmpul de drenare, care este acoperit de un strat mlastinos de material organic. Astfel, pe masura ce procesul de scurgere este tot mai îngreunat de functionarea deficitara a fosei septice, câmpul de drenare începe sa arate tot mai mult ca un elesteu.
Câmpul de drenare al unui sistem septic poate fi valorificat din nou dupa o anumita perioada de timp printr-un proces de întretinere si bio-tratament. Intretinerea sistemului septic, incluzând curatarea mâlului din fosa septica, este primul pas care trebuie facut pentru a da sansa câmpului de drenare si sistemului septic de a-si reveni, iar aceasta întretinere nu implica decât reducerea debitului de materiale reziduale.

Acest lucru ofera de asemenea timp destul coloniilor de bacterii care se afla în fosa septica pentru a descompune mâlul si sedimentele care înfunda sistemul de drenare. Aceste bacterii sunt de doua tipuri: aerobe, care folosesc oxigen, si anaerobe, care opereaza în medii fara oxigen. Mai exista de asemenea un tip de bacterii care se pot adapta mediului din fosa septica, devenind în functie de conditii, aerobe sau anaerobe.
Cum am mentionat mai sus, debitul apei reziduale nu trebuie oprit în totalitate, ci doar mentinut la un nivel mediu. Este foarte important însa sa nu lasati sa se scurga pe tevile de drenare substante chimice cum ar fi detratanti sau înalbitori folositi la spalatul rufelor pentru ca distrug coloniile de bacterii.

Urmatorul pas este tratarea câmpului de drenare în sine. Din experienta, primul lucru care trebuie facut este saparea terenului, urmata de o tratare sustinuta. Timpul necesar este în medie de 60-90 de zile. Tratarea presupune folosirea unui amestec de bio-aditivi si apa calda care este turnat în gura de aerisire a sistemului septic si care permite repopularea fosei septice cu colonii de bacterii. Acest supliment de bio-aditivi poate fi ulterior folosit în mod periodic. Frecventa folosirii depinde de volumul de apa si de varietatea de produsi chimici care circula prin sistemul septic.
Asadar, folosirea aditivilor biologici reprezinta o modalitate ecologica de a va reabilita si întretine sistemul septic pentru ca presupune valorificarea unui proces natural de descompunere. Este o mâna de ajutor data Naturii pentru a-si face treaba în conditiile actuale. Acesti aditivi biologici pot descompune substante variate care ajung în fosa septica, cum ar fi gliceride, grasimi, acizi grasi, celuloza, particule de mâncare, lactoza. Totusi, întampina dificultati la produsele ce contin “înalbitori”, cum ar fi faina, pe care îi descompun într-un timp mai îndelungat. Asadar, clorul, precum si detratantii pot reduce procesul natural de descompunere care are loc în fosele septice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu